17 Mart 2013 Pazar

DOĞAL BULAŞIK MAKİNESİ DETERJANI

Bu yazıyı sevgili Mazesimin isteği ile yazıyorum. Öncelikle benim bulduğum bir karışım değil kimya mühendislerinin önerdiği bir karışım ben sadece en iyi sonucu olmak için denemeler yaptım.
Önceleri elimde deterjanım olduğu için onları bitiresiye kadar kullandım. Ama onları kullanırken parlatıcı bölümüne parlatıcı koymadım yerine elma sirkesi doldurdum. Makine tuzu  kullanmadım yerine limon tuzu kullandım. Limon tuzunu makineyi çalıştırmadan önce herhangi bir göze koymayıp  bir avuç kadar makinenin içine serpiştiriyorum. Yazlıkta sularımız çok kireçli olduğundan bu ölçü 2 avuç oluyor. Ayrıca bu işlemlerin makineye zarar vermesinden korktuğum için servisine de sordum, yani güvenle kullanabilirsiniz. Deterjanım bittiğinde ise

4/1 su bard. sofra tuzu
3/1 su bard. boraks
1 su bard karbonat
1 su bard sarı hardal tohumu (yağ emici)

Tüm malzemeleri iyice karıştırarak bir kavonozun içine koydum. Bulaşık makinesini çalıştıracağımda bu karışımla deterjan bölümünü dolduruyorum.
Kullandığım limon kabuklarını da kaşıklık gözüne ve bardak rafına koyarak güzel kokmasını sağlıyorum.
Limon tuzumu da ilave ederek makinemi çalıştırıyorum.
Bulaşıklarım pırıl pırıl oluyor.

Limontuzunu taneli olandan kullanıyorum ve her yıkamada makineye atıyorum.


Not:
Boraks su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelen doğal kaynaklı bir Mineraldir. Temizleyici ve beyazlatıcı özelliği vardır. Aktarlarda satılmaktadır.



11 yorum:

LaceToys dedi ki...

canım vallahi ben fikre bayıldım. özellikle yazlıkta. O kadar kireçli bir su var ki.Bulaşıklar neredeyse bembeyaz pulu çıkıyor. Ne deterjan kullanırsan kullan. Limontozu taneli olandanmı kullanıyoruz. Birde her seferindemi kulanıyoruz. Cevabımı bekliyorum:))) sevgiler..

bir dilim bir tutam dedi ki...

boraks nedir????

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

Kimyasallar cok zararli :(( hepimizin bu sekilde kullanmasi lazim... paylastigin icin tesekkurler ablacigim...

bir dilim bir tutam dedi ki...

Cevabin icin tesekkürler…Yanliz ben Türkiyede yasamdigimdan boraksi da bulamam…Acaba Almanyada bunun adi nedir?Bulmam lazim..

hdidem95 dedi ki...

ne güzel bir paylaşım ablacım boraksı ilk defa duydum aktarlarda olmasıda güzel kolay bulabiliriz tşkler sevgiler
www.hadisofraya.com

Unknown dedi ki...

mazesde de okumuştum bunu
seninki daha ayrıntılı olmuş
kesinlikle not alıyorum en kısa zamanda deneyeceğim
mutlu haftalar...

Elifin Terazisi dedi ki...

çok teşekkürler, mutlaka denemek isterim.

MAZES dedi ki...

canım,günaydın ve çooook teşekkür ederim ,çok faydalı ve sadece benim içim değil ,şu anda tabletlerim kaldı sadece ,onlar bitesiye kadar bütün malzemeleri hazırlamış olurum .Şimdilik akşap cilasını denedim,limon kalmamıştı,limon tuzu eritipte zeytinyağı ile kullandım .Çok,çok teşekkürler canım,hafta neşeli geçsin.

zeynep çeyiz evi dedi ki...

Bende bu şekilde boraks ile hazırladığım deterjan kullanıyorum, memnunum ama kireç için limon tuzunu bilmiyordum teşekkürler sevgiler...

Unknown dedi ki...

Feray ablacım paylaşımın için çok teşekkür ederim en yakın zamanda mutlaka deneyeceğim sevgilerimle iyi haftalar:))

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Ben kesinlikle makinadan cikan bulasigi tekrar normal suyla calkalamadan kullanamiyorum,ilac kokusu geliyor burnuma vede aliskanlik oldu maalesef! Tarifiniz cok mükemmel fikir,denemek lazim...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails