Geldin bir yayın yaptın yine yok oldun diyeceksiniz ama malum kışlık zamanı, bende hemen tarhanamı da hazırlayayım dedim.
Biz mayalanmada 3 gün tutuyoruz. Hergün bir kez mayalanan hamuru yoğurup tekrar örtüyoruz.
Mayalanmış hamurumuzun kabarmış hali.
3 gün sonunda mayalanan hamurumuzu kaşıkla döküyoruz.
Tarhana her yörede değişik usulde yapılıyor bizim yaptığımız şekilde tarhananın tarifini vermek istiyorum size,
MALZEMELER:
1/2 demet dereotu (kuru)
1 demet nane
1,5 kg acı kırmızı biber (burada emcelli biberi diye satılıyor)
1,5 kg kırmızı biber (kapya biber)
3 kg soğan
1 kg süzme yoğurt (yada 1/2 kg süzme yoğurt 1/2 kg gibi yoğurt kaymağı Biz yazın mayaladığımız yoğurtların kaymaklarını buzlukta biriktiriyoruz bahsettiğim kaymak onlar)
3 kg buğday unu ( burada tarhanalık un diye satılıyor biraz kepekli bir un)
1/2 kg önceden haşlanmış nohut
2,5 kaşık biber salçası
YAPILIŞI:
Tatlı kırmızı biberin çekirdeklerini temizleyip 2 ye bölelim ve tüm malzemeleri yıkayalım.
Acıların sadece saplarını keselim.
Soğanların dış yapraklarını 2 kat temizleyelim.
Düdüklünün dibine dere otunu koyup üstüne diğer malzemeleri ve en üstede naneleri koyalım su koymadan haşlayalım. bir defada düdüklü almazsa 2 ye bölelim.
Düdüklüyü açıp üzerindeki nane demetini alıp düdüklüyü büyük geniş hamuru yoğurabileceğimiz bir kabın içine dökelim ve sağumasını bekliyelim.
Soğuyunca unla karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapalım.
Üzerini iyice örterek mayalanmaya bırakalım.
Hergün bir kez kabaran hamurumuzu yoğurup yine iyice örtüyoruz.
Tam 3 gün dolunca Temiz tarhana bezinin üzerine hamuru kaçıkla parça parça döküyoruz, bir taraf kuruyunca tersini çeviriyoruz. Çok fazla kurutmadan rondadan geçebilecek düzeye geldiğinde rondadan geçirip eleyerek yine tarhana için kullandığım bezimin üzerine döküp 15 gün gibi kurumaya bırakıyorum.
Her gün birer kez karıştırıyorum.
23 yorum:
Ablacım ellerine sağlık afiyetle tüketin sevgiler.
Hoşgeldin Feray...İnan kokusu burnuma geldi, annem de geçenlerde yaptı bayılıyoruz tarhanaya :) Ellerine sağlık.
Waaov süper olmuş !
Ellerinize sağlık ;)
Ohh afiyetle yiyin kış boyunca ellerinize sağlık
Hayirli aksamlar .Cok zahmetli am kisin vaz gecilmezlerinden .Afiyetler olsun canim .
Hayirli aksamlar .Cok zahmetli am kisin vaz gecilmezlerinden .Afiyetler olsun canim .
mis gibi olmuş... ellerine sağlık canım sevgiler..
Ne kadar guzel bunca ugras ama sonunda nefis bir tarhana..ellerinize saglik..Afiyetlen icersiniz ins. sevgiler ..
afiyetle yemek nasip olsun canım.ellerine sağlık.sevgiler.
Hayırlı sabahlar, ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.Ayrıca çokda şifalı.
Saygılar.
Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin inşaAllah..
Missler gibi kokusunu içime çeke gidiyorum.
Ellerine sağlık canım..
Köz biberin tarhanan misler gibi burnuma geldi desem !!!
Ellerine sağlık feraycım
Sağlıkla yenilsin içilsin inş.
Geçen seneki tarhanamın yarısı duruyor daha, geçen yıl çok seyahatli geçince pek pişiremediydim. O yüzden bu yıl yapmadım. Geçen senekiyle idare edeceğiz artık. Öpüyorum canım!
Feray merhaba,
tariflerine bayildim hele tarhananin rengi cok guzel gorunuyor afiyetle yersiniz insAllah.
Bana yorum birakmissin tesekkur ediyorum, buraadan da sana hemen yazayim cevab vereyim istedim belki ugramazsin sitede goremeszin..
Kirmizi biber Receli icin aciligini kendi agiz tadiniza gore ayarlamalisin, ben 2-3 adet irili ufakli aci biber kullandim yesil olandan, istersen robottan cektikden sonra sekerinide ekledikden sonra karistir bir tadina bak eger aciligi az ise biraz daha ekleyebilirsin. Istersen de hic acisizda yapabilirsin. Selamlar kendine iyi bak..
geldiğine gerçekten çok sevindim.Tarhanayı sevmeyen hiç bir şey bilmez,bu sene çok erken yapmak zorundaydım,şimdi tam mevsimi diyorum,ellerine sağılık,afiyetle,sağlıkla şifa olsun canım.
Corbasi ne güzel kokar simdi, ellerine saglik. Sevgiler...
ellerinize sağlık
hoş gelmişsin canım iyi günlerde yemek kısmet olur inşallah kışlıklar hazırlanımış ellerine sağlık rengine bayıldım tarhananın en güzel çorba çok öpüyorum sevgiler canım
günün aydın olsun canım ablam.
ellerine sağlık.
kışın pişirince içmek isterim.
ne kadar doğal ve lezzetli görünüyor ellerine sağlık,afiyetle tüketin:)
Ellerine emekle sağlık. Sağlık sıhhat ve afiyetle yiyin. Nefiss mis gibi.
Feraycım, ellerinize sağlık.
Rengi çok güzel olmuş. Afiyetle yiyin.
Sevgiler.
un tarhanasında hazırcıyım ben ablam yapınca yapmaddığım kışlıklardan, seneye kendim yapacağım inşallah,hep hazır hep hazır nereye kadar değil mi?
ellerine sağlık sonuç masada resim şahane
Yorum Gönder