10 Ekim 2012 Çarşamba

tarhana

Geldin bir yayın yaptın yine yok oldun diyeceksiniz ama malum kışlık zamanı, bende hemen tarhanamı da hazırlayayım dedim. 



Biz mayalanmada 3 gün tutuyoruz. Hergün bir kez mayalanan hamuru yoğurup tekrar örtüyoruz.



Mayalanmış hamurumuzun kabarmış hali.




3 gün sonunda mayalanan hamurumuzu kaşıkla döküyoruz.




Tarhana her yörede değişik usulde yapılıyor bizim yaptığımız şekilde tarhananın tarifini vermek istiyorum size,

MALZEMELER:

1/2 demet dereotu (kuru)
1 demet nane
1,5 kg acı kırmızı biber (burada emcelli biberi diye satılıyor)
1,5 kg kırmızı biber (kapya biber)
3 kg soğan
1 kg süzme yoğurt (yada 1/2 kg süzme yoğurt 1/2 kg gibi yoğurt kaymağı Biz yazın mayaladığımız yoğurtların kaymaklarını buzlukta biriktiriyoruz bahsettiğim kaymak onlar)
3 kg buğday unu ( burada tarhanalık un diye satılıyor biraz kepekli bir un)
1/2 kg önceden haşlanmış nohut
2,5 kaşık biber salçası

YAPILIŞI:
Tatlı kırmızı biberin çekirdeklerini temizleyip 2 ye bölelim ve tüm malzemeleri yıkayalım.
Acıların sadece saplarını keselim.
Soğanların dış yapraklarını 2 kat temizleyelim.
Düdüklünün dibine dere otunu koyup üstüne diğer malzemeleri ve en üstede naneleri koyalım su koymadan haşlayalım. bir defada düdüklü almazsa 2 ye bölelim.
Düdüklüyü açıp üzerindeki nane demetini alıp düdüklüyü büyük geniş hamuru yoğurabileceğimiz bir kabın içine dökelim ve sağumasını bekliyelim.
Soğuyunca unla karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapalım.
Üzerini iyice örterek mayalanmaya bırakalım.
Hergün bir kez kabaran hamurumuzu yoğurup yine iyice örtüyoruz.
Tam 3 gün dolunca  Temiz tarhana bezinin üzerine hamuru kaçıkla parça parça döküyoruz, bir taraf kuruyunca tersini çeviriyoruz. Çok fazla kurutmadan rondadan geçebilecek düzeye geldiğinde rondadan geçirip eleyerek yine tarhana için kullandığım bezimin üzerine döküp 15 gün gibi kurumaya bırakıyorum.
Her gün birer kez karıştırıyorum.

23 yorum:

Derya Sezgin dedi ki...

Ablacım ellerine sağlık afiyetle tüketin sevgiler.

LEYLAnın KAHVE DÜKKANI dedi ki...

Hoşgeldin Feray...İnan kokusu burnuma geldi, annem de geçenlerde yaptı bayılıyoruz tarhanaya :) Ellerine sağlık.

Şepşekerin Fikir Evi dedi ki...

Waaov süper olmuş !
Ellerinize sağlık ;)

vişnap dedi ki...

Ohh afiyetle yiyin kış boyunca ellerinize sağlık

tatlilar gülcandan dedi ki...

Hayirli aksamlar .Cok zahmetli am kisin vaz gecilmezlerinden .Afiyetler olsun canim .

tatlilar gülcandan dedi ki...

Hayirli aksamlar .Cok zahmetli am kisin vaz gecilmezlerinden .Afiyetler olsun canim .

yemekbiraşk dedi ki...

mis gibi olmuş... ellerine sağlık canım sevgiler..

Dostbahcesindenlezzetler dedi ki...

Ne kadar guzel bunca ugras ama sonunda nefis bir tarhana..ellerinize saglik..Afiyetlen icersiniz ins. sevgiler ..

mutfagabuyrun dedi ki...

afiyetle yemek nasip olsun canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Fuat Gencal dedi ki...

Hayırlı sabahlar, ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.Ayrıca çokda şifalı.

Saygılar.

Hayat Cafe Tarifleri dedi ki...

Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin inşaAllah..
Missler gibi kokusunu içime çeke gidiyorum.
Ellerine sağlık canım..

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Köz biberin tarhanan misler gibi burnuma geldi desem !!!
Ellerine sağlık feraycım
Sağlıkla yenilsin içilsin inş.

Tijen dedi ki...

Geçen seneki tarhanamın yarısı duruyor daha, geçen yıl çok seyahatli geçince pek pişiremediydim. O yüzden bu yıl yapmadım. Geçen senekiyle idare edeceğiz artık. Öpüyorum canım!

Hale Catalbasoglu dedi ki...

Feray merhaba,
tariflerine bayildim hele tarhananin rengi cok guzel gorunuyor afiyetle yersiniz insAllah.
Bana yorum birakmissin tesekkur ediyorum, buraadan da sana hemen yazayim cevab vereyim istedim belki ugramazsin sitede goremeszin..
Kirmizi biber Receli icin aciligini kendi agiz tadiniza gore ayarlamalisin, ben 2-3 adet irili ufakli aci biber kullandim yesil olandan, istersen robottan cektikden sonra sekerinide ekledikden sonra karistir bir tadina bak eger aciligi az ise biraz daha ekleyebilirsin. Istersen de hic acisizda yapabilirsin. Selamlar kendine iyi bak..

MAZES dedi ki...

geldiğine gerçekten çok sevindim.Tarhanayı sevmeyen hiç bir şey bilmez,bu sene çok erken yapmak zorundaydım,şimdi tam mevsimi diyorum,ellerine sağılık,afiyetle,sağlıkla şifa olsun canım.

nesrin dedi ki...

Corbasi ne güzel kokar simdi, ellerine saglik. Sevgiler...

çatlakkafe dedi ki...

ellerinize sağlık

GÜL'ÜN MUTFAĞI dedi ki...

hoş gelmişsin canım iyi günlerde yemek kısmet olur inşallah kışlıklar hazırlanımış ellerine sağlık rengine bayıldım tarhananın en güzel çorba çok öpüyorum sevgiler canım

bir kase lezzet dedi ki...

günün aydın olsun canım ablam.
ellerine sağlık.
kışın pişirince içmek isterim.

susamcorekotu dedi ki...

ne kadar doğal ve lezzetli görünüyor ellerine sağlık,afiyetle tüketin:)

pembe kekik dedi ki...

Ellerine emekle sağlık. Sağlık sıhhat ve afiyetle yiyin. Nefiss mis gibi.

sare dedi ki...

Feraycım, ellerinize sağlık.
Rengi çok güzel olmuş. Afiyetle yiyin.
Sevgiler.

nanemaydonoz.blogspot.com.gül dedi ki...

un tarhanasında hazırcıyım ben ablam yapınca yapmaddığım kışlıklardan, seneye kendim yapacağım inşallah,hep hazır hep hazır nereye kadar değil mi?
ellerine sağlık sonuç masada resim şahane

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails